Fotomuuseumis Indrek Galetini näitus „Piiritlemata perfektsus“ 8.02-7.04.19

Indrek Galetini isikunäitus „Piiritlemata perfektsus“

 

Fotonäitus on esimene laiaulatuslik esitlus Indrek Galetini töödest pärast 2009. aastat. Näha saab parimat valikut tema loomingust, sh tuntumaid portreid ja kahte moefilmi, mis valminud viimase kaheksa aasta jooksul Suurbritannias. Fotonäitus kahes saalis annab ulatusliku ülevaate tema fotograafiast ning hõlmab töid, mida on esile toodud paljudes rahvusvahelistes meediaväljaannetes, ajakirjade esikülgedel, artiklites ja reklaamikampaaniates.

Galetin on äratuntava stiili, särtsakate toonide ja sürrealistliku esteetikaga loonud teoste kogumi, mis rõhutab soolist mitmekesisust. Oma töödega seab autor küsimuse alla banaalsed iluideaalid, sõnastades ümber norme ja murdes vanamoodsaid tõekspidamisi, mille järgi ühiskond inimkeha näeb. Autor lõhub soolisi arhetüüpe, taasluues uusi tõlgendusviise inimkeha keerukusest.

Suurbritannia moe-, meelelahutus- ja queermaailma tuntud nimed Munroe Bergdorf, Seann Miley Moore, Alisha White ja Gina Harrison on vaid vähesed, kelle portreid näitusel näha saab. „Piiritlemata perfektsus“ ühendab fotograafi kommertstööd ning lavastusliku uue loomingu.

Galetin (1987) alustas 2005. aastal vabakutselise fotograafina tööd Eesti väljaannetes ja oli aastatel 2007–2010 Eurovisiooni lauluvõistluse ametlik fotograaf. Pärast seda kolis ta Londonisse, kus astus London South Banki ülikooli fotograafia erialale ning omandas seal 2017. aastal bakalaureusekraadi. 2018. aastal pildistas ta maailmakuulsale seksuaalvähemuste ajakirjale Gay Times esiküljeloo fotoseeria, mille peaosas oli transseksuaalne modell ja ühiskonnaaktivist Munroe Bergdorf.

Kodumaal on Galetin tuntud vastuoluliste tööde poolest, mille kõrghetk oli 2008. aastal toimunud heategevuslik isikunäitus „Amour – Vahet pole“, mida inspireeris idee armastusest ja inimestevahelistest suhetest, olgu nad hetero-, homo- või biseksuaalsed. Fotonäitus võeti eesti ajakirjanduses väga hästi vastu. Selle tulemusena müüdi kõik fotod oksjonil ja koguti rekordiline summa, mis annetati AIDS-i Ennetuskeskusele nende hädavajaliku töö toetamiseks.

Tänud: Rene Säkk, Liia Koit, Tanel & Sandra Verk, Graham Osbourne, Together Ltd, Elliot Rhodes Ltd ja Kaisa & Ingrid Proos.

www.indrekgaletin.co.uk
http://instagram.com/indrekgaletin