20.02 iidse nõeltehnika töötuba Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis.
Juhendab kunstnik ja pärandtehnoloog Jaana Ratas

Kunstniku ja pärandtehnoloogi Jaana Ratase nõeltehnika töötuba Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis lõpetab Tallinna Linnamuuseumi Arheoloogiasügise üritustesarja. Algselt novembrisse plaanitud töötuba toimub 20. veebruril kell 10.30-16.30 

Nõeltehnikas kindad

Nõeltehnikas kindad

Praktilises loeng-töötoas valmistatakse nõeltehnikas esemeid.

Töötuba koosneb teoreetilisest loengupoolest ja praktilisest osast. Lisaks saab tutvuda sajanditevanuste nõeltehnikas valmistatud leidudega. Kuulame Jaana Ratase loengut nõeltehnika ajaloost ja õpime selgeks ühe Eestis ja Soomes enim kasutatud võtte.

Nõeltehnika on iidne käsitöötehnika, mida kasutati väiksemate rõivaesemete – sokkide-kinnaste valmistamiseks ammu enne silmuskudumise tulekut. Esemeid valmistatakse suure puust või luust nõelaga silmuseid üksteisest läbi õmmeldes. Nõeltehnika on ajalooliselt tuntud Põhja-Euroopas, aga ka hoopis kaugetes maades. Nõeltehnikas esemete jäänuseid leitakse arheoloogilistel kaevamistel ja mõnes piirkonnas, näiteks Norras ja Karjalas, on säilinud ka elav traditsioon. Eesti vanimad jäljed sellest – luust nõelad – on pärit pronksiajast ja noorimad esemed asuvad Eesti Rahva Muusuemi etnograafiliste esemete kogus.

Jaana Ratas tuvastas XXII matuse sokikatke põhjal tehnika ja koostas skeemi.

Jaana Ratas tuvastas XXII matuse sokikatke põhjal tehnika ja koostas skeemi.

Osalemiseks palume registreerida SIIN

Hind 12 € täiskasvanu, 10 € õpilased, pensionärid

 

Arheoloogiasügise raames toimunud üritustest saab ülevaate SIIT