2. oktoobrini avatud!
Näitus linnaelumuuseumis: “SoomEst vabaduse viise otsimas. 1960–1991”

Tallinna Linnamuuseumis on avatud näitus “SoomEST vabaduse viise otsimas. 1960–1991.”

Muusikal on mõju ja jõud, mis võib muuta inimesi ja maailma. 1960.–1990. aastatel muutus pop- ja rockmuusika väga oluliseks, noorsookultuuri peamiseks ühendavaks jõuks – enam kui muud kunstid või isegi sport.

Otsides ja oodates Soome TVst ja raadiost kuulsate Ameerika ja Briti superstaaride muusikat ja esinemisi, kohtusime ka Soome popmuusika ja popkultuuriga. Soome artistid, muusikud ja koomikud said teleri ees istuvate tallinlaste kodudes tuttavaks kui pereliikmed.

Näitus on tollastelt noortelt tänastele noortele teadmiseks ja meenutuseks vanematele.

Näitus on sündinud koostöös Helsingi Linnamuuseumi ja Soome instituudiga.
Kahe linna sõprusnäituste loomeprotsess on toimunud paralleelselt ja koostöös kahes pealinnas.

Kuraatorid: Tõnu Pedaru, Anneli Jalava
Kujundus: Laika, Belka & Strelka
Soome keelde tõlkis Arja Korhonen
Inglise keelde tõlkis tõlkebüroo Pangloss
Vene keelde tõlkis Jelena Rõbakova

Täname toetajaid:
Helsingi Linnamuuseum, Soome Instituut, Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet, AS Tallink Grupp.
Samuti täname südamest kõiki, kes on panustanud näituse sündi oma lugude, mälestuste ja esemete jagamisega!

SoomEST vabaduse viise otsimas

Näitus on avatud 14.08.2021–2.10.2022

 

VIIMAST KORDA KURAATORITUUR 29.09. kell 17.30 – 18.30

Kuraatorituurid ajaloolase ning ansamblite Röövel Ööbik ja Una Bomba lauljaTõnu Pedaru juhtimisel:

Kuraatorituuridel osalemine muuseumipiletiga, registreeri SIIT

1986 Linnahallis toimunud ansambli Sielun Veljet kontsert. Foto: Urmas Lange

Sateliitnäitus Tammsaare pargis

ni septembri 2021 lõpuni oli Linnamuuseumi näituse satelliitnäitusena avatud Tammsaare pargi galeriinäitus „TALSINKI ühised mälestused“.

FIN
SuomESTa V
APAUDEN BIISEJÄ etsimässä 1960-1991

Musiikilla on valtaa ja voimaa, joka voi muuttaa ihmisiä ja maailmaa. Kutsummehan mekin Viron uudelleenitsenäistymistä laulavaksi vallankumoukseksi. Juuri noina vuosikymmeninä, 1960-1991, pop- ja rock-musiikilla oli erittäin suuri merkitys, se oli nuorisokulttuurin tärkein yhdistävä voima. Merkitys oli suurempi kuin muilla taiteen aloilla tai jopa urheilulla. Se johtui suurelta osin musiikki- ja viihdealan sekä elektroniikkateollisuuden räjähdysmäisestä kehityksestä. Televisio, radio ja toisinaan jopa nauhuri löytyi pian jokaisesta virolaiskodista. Ja nuoret päällystivät huoneidensa seinät pop- ja rock-idolien julisteilla ja valokuvilla urheilijoiden ja kosmonauttien kuvien sijaan.

Suomen televiosiosta ja radiosta metsästimme ennen kaikkea tunnettujen amerikkalaisten ja brittiläisten kulttiartistien musiikkia ja konsertteja. Mutta kuten kaikkialla maailmassa, Suomen sähköinen media soitti lähinnä kotimaista musiikkia. Naapurimme Suomenlahden pohjoisrannalla ei ollut Yhdysvallat tai Albionin saari, jenkit tai britit. Muuten olisimme katsoneet joka viikko BBC:n listaa Tops of the Pops tai Old Grey Whistlen musiikkishowta. Kävikin niin, että vuosikymmenien aikana opimme tuntemaan suomalaisten omaa popmusiikkia ja -kulttuuria. Television välityksellä suomalaiset laulajat, bändit ja koomikot muuttuivat perheenjäseniksi tallinnalaisten sohvilla.

Tämä näyttely on tuon ajan nuorilta nykypäivän nuorille tiedoksi ja vanhemmille muistin virkistykseksi.

///// Näyttely on kiitoksen ilmaus suomalaisille siitä, että he kestivät historian tuomat vaikeudet, pysyivät itsenäisenä kansakuntana ja pitivät maansa vapaana valtiona. Kiitos, että autoitte meitä säilyttämään vapauden ja itsenäisyyden idean mielissämme, ajatuksissamme ja suorastaan silmiemme edessä kaikkien näiden vuosien ajan.

SuomESTa VAPAUDEN BIISEJÄ etsimässä

Näyttely on avattu 14.08.2021–29.09.2022.