Album “Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900–1950” räägib käekottide väljanägemise ja kasutusviiside kujunemisest Eestis

Koos näitusega “Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900–1950” (5.11.2022 – 14.04.2024) ilmus Tallinna Linnamuuseumilt trükis, mis tutvustab Eesti käekotidisaini ajalugu.

Näitus ja raamat käsikäes avavad käekottide väljanägemise ja kasutusviiside kujunemist Eestis läinud sajandi algupoolel. Albumi mõõtu väljaanne sisaldab 112 leheküljel rohkem kui 100 fotot näitusel välja pandud kottidest. Fotodele lisaks leiab raamatust näituse kuraatori, disaineri ja disainiuurija Jaana Päeva koostatud ajaloolise ülevaate kogu perioodist ja eraldi ka iga kümnendi tutvustuse.

Raamat koos näitusega toovad vaatajateni Eesti 20. sajandi esimese poole kotidisaini, keskendudes Eestis kantud ja valmistatud käekottidele. Selle poolsajandi sisse jäävad aastad, mil kotitööstus arenes väga kiirelt. Leiutati uuenduslikke tehnilisi lahendusi, lisandus uusi kotitüüpe ja -stiile ning juurutati tänapäevani kasutusel olevaid disainiprintsiipe.

Erinevad kotitüübid peegeldavad naise rolli muutumist 20. sajandi algupoolel, tollase elu uusi vajadusi ning võimalusi.

Näitusele ja kataloogi jõudnud kotid pärinevad Tallinna Linnamuuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi, Eesti Rahva Muuseumi, Pärnu Muuseumi, Narva Muuseumi ja Virumaa Muuseumide, Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi ja Rannarahva Muuseumi kogudest ning Jaana Päeva erakogust.

Tekstide autor on Jaana Päeva, kujundaja Anne Järvpõld, fotode autor Meeli Küttim.

Raamatu tekstid on paralleelselt eesti ja inglise keeles.

Trükise väljaandmist toetas Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital.

Raamat on müügil Tallinna linnaelumuuseumis (Vene 17), hind 15 €.
Tellida saab, kui kirjutada aadressile  Sel juhul saadame  raamatud postiga ja lisandub postikulu.

 

Näitus “Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900–1950” on Tallinna linnaleumuuseumis (Vene 17) avatud 5.11.2022 – 14.04.2024.

Loe lähemalt