25. mail
KALAMAJA MAITSED: Mehhiko eri

2022. aasta kevadel alanud üritustesarjas „Kalamaja maitsed“ valmistavad huvilised praeguste ja kunagiste kohalike elanike juhendamisel Kalamaja muuseumiköögis aegumatute retseptide järgi maitsvaid roogi. Samuti lastakse oma kätetööl üheskoos hea maitsta, lisaks saab kaasa kõikide valmistatud toitude retseptid.

 

Sarja kõige viimane kevadine kohtumine toimub:

25.05 kell 18

Mehhiko eri! Külla tulevad mehhiklased

Külla tulevad Kalamaja mehhiklased Secret Mexican Society’st, kes on juba kaks aastat erinevates formaatides oma traditsioonilisi maitseid Eestis tutvustanud. Idee tulla omakeskis kokku ja valmistada ehtsat mehhiko toitu sai alguse igatsusest vanaema traditsiooniliste retseptide järele ning arenes sealt edasi. Kalamaja muuseumi köögis valmistame üheskoos vürtsikat salsat, guacamolet, chilaquilest ja churrosid ning õpime tundma mehhiko kööki ja mehhiko vanaemade tarkusi.

 

Ürituse pilet on 9/7 € ja kestus umbes 2 tundi. Üritusel on kohtade arv piiratud. Osta pilet FIENTAST.

Tule kokkama!

 

 

Eelmine kokandusõhtu:

13.04 kell 18

Kevadehõngulist kokandusõhtut tuli juhendama Salme Teatri eestvedaja Kristjan Arunurm ning menüüs olid juustune ürdi-vürtsipuder, pasta “Frutti di mare” ning munad Birminghami moodi (nii soolased kui magusad).

Enda kohta ütleb Kristjan nii:

“Minu sünnimaja asub Kalju ja Soo (toonase Nikonovi) tänava nurgal, Kalju kiriku õuel. Elasin seal 8 esimest eluaastat, aga Kalamaja pole mu südamest kadunud kuhugi. Siiani seob mind tolle kandiga tugevalt Salme kultuurikeskus, kus olen juba 30 aastat Salme Teatris tegutsenud, mida 2016. aastast ka vean.

Söögitegemisel kirjeldab mind kõige täpsemini printsiip “midagi ei tohi raisku lasta ja kombineerida tuleb julgeda”. Eksperimenteerimises menüüga olevat mehed ju üldse lennukamad. Nii on mul sündinud enda modifikatsioonidega retsepte, nagu näiteks puder, mis igava lahenduse asemel on muutunud kreemjalt juustuseks ja meelepäraselt vürtsikaks.”

Õhtu lõpetuseks valmistasime ka nostalgilisi krustaate ehk rosette. Nende küpsetiste valmistamiseks läheb vaja spetsiaalset krustaadirauda ja idee teha “Kalamaja maitsetel” krustaate on tulnud muuseumile annetatud raudadest.