Tallinna vene muuseumi näitus aastaist 1715–1944. Vene haridus: erand või reegel Tallinna ajaloos?

Ajaloonäitus “KOOLITUND, VAHETUND: vene haridus Tallinnas 1715–1944″ tutvustab siinse venekeelse hariduse ajalugu.

Rännakul aegadetagusesse kooli võib igaüks leida midagi tuttavat ja lähedast. Ajavahemikku aastast 1715 kuni 1944 mahuvad mitmed ajastud. Vene kooli ajaloo kaudu puutume kokku ka koolielu argipäevaga, mis on mõistetav kõigile, kes õppisid ja õpivad. Ühtlasi räägime siinse vene kogukonna ajaloost.

Praegu on Eestis päevakorral diskussioonid venekeelse hariduse teemal. See on parim aeg pöörduda ajaloo poole, mille õppetunnid võivad pakkuda abi keeruliste ülesannete lahendamisel.

Näitusel on eksponeeritud teosed ja esemed järgmistest kogudest: Tallinna Linnamuuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Pedagoogika-Arhiivmuuseum, Eesti Rahvusarhiiv, Gustav Adolfi Gümnaasiumi Ajaloomuuseum, Nõmme muuseum, SA Narva Muuseum, SA Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum, Tallinna Linnaarhiiv, Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliidi Korneliuse perekonnaarhiiv, Jelena Beliovskaja erakogu, Aleksandr Borissovi erakogu, Kirill Nemirovitš-Dantšenko erakogu, Aleksandr Dormidontovi erakogu, Larissa Šiškevitsi erakogu.

Näitust saadavad kunstnik Kuzja Zverjevi peene huumoriga graafilised tööd.

Kuraatorid: Maria Smorževskihh-Smirnova, Zurab Jänes
Kujundus: Anastassia Kovõtska
Graafiline disain: Loore Sundja